Claes Nordin en tacksam patient med stor erfarenhet av vården. Foto: Epp Anderson/Sverige radio
#vadkostarvården

"Så borde vården fungera för alla"

1:39 min

I över en vecka har vi granskat vården i Västra Götaland. När det talas om sjukvården är det lätt att negativa saker tas upp men det finns förstås gott om exempel där det fungerar utmärkt - där exempelvis olika delar av vården samarbetar kring en patient.

Vi ska möta multisjuke diabetikern Claes Nordin när han hamnat på sjukhus, SU-Östra

Reporter kommer in på avdelningen : Hej, jag skulle träffa Claes.

Han sitter där inne, pekar en sjuksköterska.

--Den gamla griniga gubben, flinar Claes där han sitter i sin rullstol vid sängen.

Men Claes är långt ifrån grinig. Han verkar ta alla sina sjukdomar med jämnmod  Två veckor har han tillbringat på medicinkliniken på Östra efter att ha fått en blodpropp i foten och nu sitter han i rullstol med en specialtillverkad sko på sig sedan man åtgärdat såret på hälen han också kom in med.

Innan proppen fick han ett skov i sin magsjukdom. Det var efter att han kontaktat en sköterska på den avdelningen som hon såg till att han blev inlagd.

– Ett tag sade jag att de är snälla, men de är inte snälla - de är fullblodsproffs.

Men Claes behöver också ofta uppsöka vårdcentralen. Men när hans företagsläkare fick flytta så flyttade han efter

– Händer det något med mig, att jag känner att jag måste gå till läkaren så ringer jag dit på morgonen och av nio fall av tio på eftermiddagen. Nu springer jag kanske där oftare än andra men när jag kommer in och de säger : Hej Claes, så känns det inte fel.

Flera personer som P4 Göteborg varit i kontakt med, som är nöjda med vården, betonar alla hur viktigt det är att ha samma läkare på vårdcentralen som känner en utan och innan. Men det kan vara svårt att komma åt men som en man från Nödinge skriver: "när man väl kommit innanför murarna fungerar vården i allt väsentligt mycket bra"

Vi ska tillbaka till Östra och Claes Nordin.

– Jag känner mig så oerhört trygg här, jag är otroligt nöjd med vården, säger Claes Nordin som snart fick plats på ett tillfälligt boende för att läka foten och öva sig gå med kryckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista