Jan Holgersson framför en av de tankar där stamcellerna förvaras. Foto: Erica Hedin/SR

Navelsträngar viktiga för Sahlgrenskas stamcellsbank

1:39 min

Navelsträngar är en viktig del av arbetet för att skapa en stamcellsbank som speglar hur befolkningen i Sverige ser ut idag. På Sahlgrenska sjukhusets navelsträngsblodbank närmar man sig närmar man sig nu målet om 5000 enheter i blodbanken.

I stamcellslaboratoriets kylrum förvaras materialet i en jättelik tank. Enligt Jan Holgersson levereras ungefär tio enheter per år.

Det är kanske tio räddade liv i Sverige - och i världen, för alla länder hjälps åt.
Men eftersom det historiskt sett är den vita rika världens sjukvård som byggt upp stamcellsbankerna,  har behovet av material som passar en mer blandad befolkning i Sverige ökat och därför startade navelsträngsblodbanken för några år sedan.

Jan Holgersson menar ändå att det fortfarande är skillnad mellan olika patienters möjligheter att matchas mot en passande donator.

– Ja så är det, i de fall det inte finns en passande syskondonator. Men jag tycker att vi lyckas spegla befolkningen som den ser ut idag, säger han.

30 procent av materialet i navelsträngsblodbanken passar en mottagare med annan bakgrund än den etniskt svenska. Uppdraget för navelsträngsblodbanken löper ut nästa år, då ska verksamheten utvärderas. 

Om uppdraget utökas handlar det mer om pengar, tror Jan Holgersson, än viljan att donera. 

För den är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista