Röd hummus och kålrotsbiffar - här är veckans vegetariska recept

I dagens Radiohuset pratade vi om vegetariska rätter med matkonsulten Eleonor Schütt. Alla recepten hittar du här!

Hummus på röda linser med citrus och ingefära

4 pers

1 dl röda linser

Ca 2-3 tsk färsk ingefära, riven

½ tsk mald spiskummin

2-3 msk rapsolja

2-3 msk vatten

1 msk citronsaft från pressad citron

½ krm cayennepeppar

½-1 tsk salt

Ev 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1)   Blötlägg linserna över natten.

2)   Ånga/koka dem mjuka med en bottenskyla vatten ca 8 min.

3)   Skala och skär ingefäran i småbitar.

4)   Kör linser, ingefära och spiskummin i mixer till finfördelat ca 1 minut.

5)   Tillsätt olja och vatten (späd försiktigt så att det blir en bra konsistens) till ett fast mos.

6)   Smaka av med citron, cayennepeppar och salt.

7)   Om man önskar kan en vitlöksklyfta pressas i.



Tofubiffar                                    5 port

Veganska biffar som också kan göras på marinerad tofu och behöver då inte smaksättas lika mycket.

500 g fast tofu, naturell
1,5 msk potatismjöl
1 vitlöksklyfta
½ msk japansk soja
1½ msk sweet chilisås
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar

Gör så här:

1)   Riv tofu grovt.

2)   Blanda tofu med potatismjöl, pressad vitlök och kryddorna.

3)   Stek ett stekprov och smaka av. Forma till biffar. Det brukar gå att forma biffar även om det ser hopplöst ut.

4)   Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna.

5)   Servera med t ex kokt potatis och champinjonsås. Även god som burgare.



Persikodoftande asiatisk gryta                   5 port

Kan använda torkade sojabitar, men det går även bra att använda quornbitar eller valfria (helst ljusa) bönor istället.

125 g torkade sojabitar
1½ l grönsaksbuljong gjord på fond och lite soja för färgsättning
½ msk rapsolja
1 tsk curry
½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
50 g haricots verts
1 röd paprika
1½-2 dl vatten
4 dl kokosmjölk
1½ msk mango chutney
150 g persikaklyftor i konserv, utan spad
smaka av med salt, svartpeppar
ev maizenaredning

Gör så här

Börja här om du använder torkade sojabitar:
Lägg grytbitarna i grönsaksbuljong och soja. Låt koka ca 15 minuter
(eller enligt anvisningar på paketet.) Sila av. Pressa ut överflödig vätska.

1)   Fräs grytbitarna (soja eller quorn) i olja.

2)   Tillsätt curry, sambal oelek, vitlök, salt och svartpeppar. Viktigt att smaka och krydda ordentligt.

3)   Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter.

4)   Späd med kokosmjölk och vatten.

5)   Red av med maizena om man önskar lite tjockare konsistens.

6)   Tillsätt de avrunna persikoklyftorna och mango chutney.

7)   Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

8)   Servera med bulgur, couscous, matvete, ris eller pasta.

 

 

Kålrotsbiffar med senap             4 port

1-2 kålrötter (ca 600 g)
vatten
1 tsk salt per liter vatten

Panering och stekning:
2 msk senap
¾ dl ströbröd
¼ dl vetemjöl
½-1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
mafett att steka i

Gör så här

1)   Skölj och borsta kålroten väl. Skär den i 1 cm breda skivor. Skala dem. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten som täcker eller i mikrovågsugnen. Låt skivorna rinna av väl.

2)   Blanda ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.

3)   Bred lite senap på dem. Vänd dem sedan i mjölblandningen.

4)   Stek biffarna vackert bruna på båda sidor i matfettet.

5)   Servera biffarna varma med stekt lök, smörfräst svamp, svampsås, eller en grönsaksröra.

6)   Komplettera gärna med potatismos.



Vegetarisk gratäng                     4 port

250 g frusen bladspenat

1 aubergine

½ dl finhackad lök

200 g keso

1 vitlöksklyfta

200 g färska champinjoner

2 msk olivoljor

salt och peppar

Gratängsås

5 dl mjölk

3 msk vetemjöl

1 dl västerbottenost, grovt riven

1 äggula

peppar

Gör så här

1)   Tina och krama ur vätskan ur spenaten. Skiva äggplantan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på ett fat, salta. Ställ åt sidan.

2)   Grov hacka spenaten och hacka löken, blanda ner keson och pressad vitlök. Salta och peppra blandningen och bred ut i en smord ugnsfast form.

3)   Skiva svampen och fördela över spenatblandningen. Sätt ugnen på 200 grader.

4)   Vispa ner mjölet i den kalla mjölken. Låt såsen koka 3-5 minuter. Tillsätt den rivna osten, blanda så att osten smälter. Drag av såsen från värmen och tillsätt äggulan. Smaksätt med peppar.

5)   Stek äggplantan i olivoljan, fördela den sedan över svampen. Häll gratängsåsen över gratängen.

6)   Gratinera i 40 minuter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".