Förstagångsväljarna ses som en viktig grupp inför det kommande valet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Så ska unga lockas till vallokalerna

1:46 min

Inom politiken kallas 2014 för supervalåret, EU-parlamentsval i maj och sedan riksdagsval i september. Men hur ska man få ungdomar att gå till valurnorna? Den frågan ställde sig det femtiotal gästerna som befann sig på utbildningen Höj rösten i Torslanda idag.

– Jag tycker det är viktigt att satsa på förstagångsväljare för att alla ska ha chansen att vara med. Det ska inte vara så att man inte fick den här informationen eller självförtroendet eller förståelsen att gå och rösta första gången och sen vara utanför för all framtid. Det är därför jag tycker att man ska satsa specifikt, för att det är en viktig målgrupp, säger Åsa Gunvén som är utbildningsledare för Ungdomsstyrelsen.

Höj rösten är en utbildningsturné som går genom fem städer i Sverige och när det idag var Göteborg tur var intresset stort. Representanter från såväl kommuner, som olika intresseorganisationer fanns på plats i Torslanda för att diskutera hur man ska få framförallt förstagångsväljare att verkligen rösta.

– Jag anser personligen att det partipolitiska inte är det viktigaste utan det är att jobba med den demokratiska processen. På det sättet kommer man i kontakt med politiker och får en förståelse för hur beslut fattas, Mónica Benitez Caris från KFUM Göteborg

Valdeltagande har de senaste valen ökat kraftigt bland ungdomar men det är fortfarande den grupp som enligt SCB har minst valdeltagande. Vid EU-parlamentsvalet 2009 röstade endast runt 40 procent av de mellan 18 och 29 i Västra Götaland vilket kan jämföras med drygt 50 procent bland de över 65 år. Men med små medel kan denna siffran stiga menar Åsa Gunvén på Ungdomsstyrelsen.

– En väldigt basal grej är att få ut informationen hur man röstar och vad det finns för några olika alternativ. Men sen tror jag att föreningar och olika aktörer borde lyfta fram sina frågor. Rädda vår fritidsgård till exempel. Det är nu man ska lyfta dessa frågor, tycker Åsa Gunvén på Ungdomsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista