Göteborgsskolornas IT-system mer jobb för lärarna

1:31 min

Sedan göteborgsskolornas IT-system Hjärntorget gjordes om har jobbet för lärarna bara blivit större.

Istället för en enklare vardag med ett närvarosystem med sms-utskick har telefonsamtalen från föräldrar på vissa skolor blivit fler.

– Om barnen kommer för sent tio minuter så går det ut ett sms eller mail till oss föräldrar om att ditt barn är frånvarande från skolan idag. Och då har det väl hänt att många föräldrar har tänkt: "men herregud mitt barn är ju visst i skolan" eller "va? har inte Pelle gått till skolan?" och då blir de upprörda och kontaktar då läraren såklart och säger att "det här stämmer inte, det måste ni fixa". Det här har bidragit till en ökad arbetsbelastning på den skolan och de har vädjat till oss föräldrar att logga in i datorn, kolla upp om det verkligen stämmer och vänta några timmar.

Förutom den extra arbetsbelastningen med felutskickade sms så berättar Mia Smith, också lärare på Herrgårdsskolan, om fler problem. I hennes fall är inte lärarna och eleverna samlade på samma skola vilket betyder att en sjukanmälan kan ha gått till bara en skola.

– Men det har inte hunnit registreras och sedan kommer det hem ett sms i alla fall och föräldrarna blir lite irriterade. Men det är inkörningsproblem som vi jobbar på.

Mia Andréen är systemansvarig för Hjärntorget på Göteborgs kommun och hon har fått in en del ärenden till supporten men menar att det hela börjar landa nu. Och Mia Andréen tycker inte att arbetsbelastningen har ökat för lärarna.

– De hade ju behövt göra detta på ett eller annat sätt ändå. Det som är skillnad nu är att vi inte har trimmat in när sms:et ska gå ut för det finns lite olika åsikter om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista