Annie Lööf, Håkan Samuelsson och Mats Fägerhag på invigningen idag. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

"Center i Göteborg fördel för oss"

1:43 min

Framtidens Volvo-bilar och Geely-bilar, i den så kallade "golfklassen", ska utvecklas vid ett gemensamt forskningscenter på Lindholmen i Göteborg. Idag invigdes centret av näringsminister Annie Lööf.

– Det betyder väldigt mycket för oss - det är ett förtroende vi har förvaltat väl så att vi fått ett utökat ansvar. Det innebär också fler arbetstillfällen, säger han.

Just nu jobbar precis över 200 personer på där, men redan i höst är målsättningen att det ska vara 400 heltidsanställda.

Centret har fått namnet Cevt (China Euro Vehicle Technology). Företaget ska bland annat utveckla nya bilar åt Volvo och den kinesiska huvudägare Geely i det man kallar C-segmentet, vilken är Volvos nuvarande 40-serie, men den kallas också "golfklass".

Volvo Personvagnars VD Håkan Samuelsson är nöjd med att det nya utvecklingscentrumet placerats i Göteborg och på Lindholmen.

– Det finns bra ingenjörer och det är en stor fördel för både oss och Geely. Vi är väldigt posotiva att det här ligger i Göteborg och inte i England eller Tyskland, säger han.

Kostnaden för Cevt ligger just nu på runt en halv miljard kronor per år, men det är pengar som är värt att satsa säger Volvos VD Håkan Samuelsson.

– Absolut. Behovet av en mindre premiumbil växer snabbt, bland annat av olika demografiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista