Orimlig situation för Göteborg socialsekreterare

1:21 min

En rapport bekräftar nu bilden av socialsekreterarnas svåra arbetssituation i Göteborg.
Unga socialsekreterare har ofta en orimlig arbetsbelastning och problemen förvärras av en hög personalomsättning.

Efter rapporten lovar kommunledningen nu ändring.

– Den visar på hög arbetsbelastning och hög personalomsättning, säger Mats Pilhem (V), personalansvarigt kommunalråd i Göteborg.

Socialsekreterarna i landet har slagit larm om arbetssituationen de senaste åren. I Göteborg har hundratals socialsekreterare demonstrerat (våren 2012) och ett stort antal Lex Sarah-anmälningar i Lundby (hösten 2012) understryker problemen.

Kommunledningen har begärt en rapport av en grupp chefer och fackrepresentanter och de beskriver en många gånger orimlig arbetsbelastning, som ibland äventyrar en rättssäker myndighetsutövning.

Rapporten föreslår förstärkt introduktionsutbildning redan nu under våren och en tydligare arbetsvärdering så att ärendena inte blir för många och tunga för den enskilde.

Fler förste socialsekreterare kan förbättra stödet för de nya och för att minska personalomsättningen rekommenderas en lönesatsning bland kommunens drygt 1000 tillsvidareanställda socialsekreterare.

Blir det en särskild lönesatsning för socialsekreterare?

– Det är nog det som är svårast att ta tag i politiskt, men vi ska nog klara det här, säger Mats Pilhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista