Mikael Jansson på Robert Dicksons stiftelse i Göteborg är lättad efter beskedet. Foto: Mika Wallgren/SR Göteborg

Fortsatt lägre hyror hos Dicksonska

1:03 min

Robert Dicksons stiftelse får fortsätta att ta ut hyror som är väsentligt lägre än hyrorna hos andra hyresvärdar i Göteborg. Skatteverket ville upptaxera stiftelsen och därmed tvinga stiftelsen att höja sina hyror rejält.

Dicksonska stiftelsen tar ut runt 20 till 25 procent lägre hyror än jämförbara hyresvärdar.

Mikael Jansson som är verkställande tjänsteman  på Robert Dicksons stiftelse kan nu andas ut, det blir fortsatt låga hyror för stiftelsens hyresgäster.

--jag känner mig otroligt glad för att vi vann över Skatteverket och att vi även i fortsättningen kan ha låga hyror, säger Jansson.

Vad hade hänt om ni förlorat mot Skatteverket i förvaltningsrätten?

– Då hade vi fått höja hyrorna i vårat lägenhetsbestånd rätt rejält och då hade vi också kommit i konflikt med våra egna stadgar.

Robert Dicksons stiftelse har funnits sedan 1856. I stadgarna står bl.a att man i första hand ska hyra ut till "mindre bemedlade personer ur arbetarklassen."

Nya hyresgäster får idag inte tjäna över 30 000 i månaden för att få ett hyreskontrakt. Däremot får man bo kvar om ens lön stiger över de 30 000 kronorna under tiden man bor där.

Stiftelsen har 900 lägenheter i Göteborg i bland annat i Haga, Annedal och Majorna.

– Vi blev chockade när Skatteverket ville tvinga oss att ta ut vad dom ansåg vara marknadsmässiga hyror. Det är ju precis som om man ville lägga en extraskatt på IKEA för att dom har som affärsidé att sälja billigare möbler än andra, säger Mikael Jansson.

Hur kan ni ha så låga hyror?

--Vi jobbar aktivt med en effektiv organisation. Det är ju vårt huvudsyfte att tillhandahålla hyreslägenheter till rimliga nivåer. Vi jobbar aktivt och lyckas uppfylla detta väl, konstaterar Mikael Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista