En scartkontakt sätts in i en digitalbox. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Inte klart vem som tar notan för digital-TV

0:58 min

Tvisten om vem som ska betala för de nya digitalboxarna i allmännyttan fortsätter. 70 000 hyresgäster berörs när det analoga nätet släcks ner.

Hyresmarknadskommittén kom igår inte med någon lösning vad gäller tvisten om kostnaderna för digital-tv för allmännyttans hyresgäster i Göteborg.

Poseidons Göran Leander, projektansvarig för införandet av digital-tv har stora förhoppningar på digitalkanalmarknaden och konstaterar att man nu fortsätter förhandla med Hyresgästföreningen.

– Vi har ju en förhandling som handlar om ekonomisk skadeslöshet. Det har kommit in nya aktörer som har betydligt lägre priser på TV-tjänster än det var innan. Samtidigt har vi en subvention - det beslut vi tog innan jul är att ge alla en hyressänkning på 500 kronor så att alla kan köpa ett paket med 13 kanaler, säger han.

Men totalt sett måste det väl bli en kostnadsökning för hyresgästerna?

– Nej, inte under de två första åren åtminstone. Vi hoppas att det kommer andra aktörer också som kan sälja billiga paket.

Efter vinter OS släcks det analoga nätet med kabel-tv ner i nordost och är borta i hela allmännyttan i juni.

Hyresgästföreningen förhandlingschef Pedram Kouchakpour ("Kot- schak- pour") svarar att man vill ha möjligheten att välja mellan analoga eller digitala kanaler.

Lösningarna är ogenomtänkta , tycker han och tillägger att hyresgästerna redan betalat för installation av fibernätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista