Soffan är både säng och skötbord berättar Jon Klarström. Foto: Privat

Svårt att få anpassad lägenhet i Göteborg

Två trappor utan hiss med rullstol.
1:39 min

Trots att Göteborgs stad och fastighetsägarna har speciella avtal, får inte alla som behöver anpassad bostad i Göteborg hjälp. Det menar Jon Klarström som bor på 20 kvadratmeter med sin nioårige son som har funktionshinder.

– Jag brukar backa upp den mot elementet där, så får han sitta där, och så springer jag en vända upp och låser upp dörren och tar med packning eller väskor eller så som vi har med. Så springer jag ner en vända, hämtar honom, och springer upp med honom, lägger honom på soffan, springer ner och hämtar rullstolen, berättar Jon Klarström.

Han och hans son har bott i en delvis anpassad lägenhet, men som student hjälpte det inte ens med bostadsbidrag för att klara den hyran. Jon och hans son behöver en bostad med hiss, extra yta till hjälpmedel och lite större badrum.

– Det finns en massa lägenheter som passar våra behov som är tillgängliga men som inte ligger inne i det systemet, säger Jon Klarström

Systemet han menar är Fastighetskontorets verksamhet att förmedla anpassade lägenheter till de Göteborgare som har behov av det. Alla helt anpassade lägenheter ska komma till fastighetskontoret, även delvis anpassade lägenheter ska komma in. Erik Gedeck är chef för bostadsenheten.

– Det gör dom, som jag sa innan så har vi kommunicerat till fastighetsägarna att vi också behöver lägenheter med en god grundanpassning.

Men på Boplats Göteborg ser Jon Klarström flera sådana lägenheter passera som han skulle kunna ha råd med. Erik Gedeck igen:

– Det är svårt för mig att svara på det. Vi får in de lägenheter som vi ska få in utifrån dom rutiner vi har.

Jon Klarström har under lång tid vänt sig till alla tänkbara instanser för hjälp, men ännu finns ingen lägenhet i sikte för honom och hans nioårige son.

– Vi sitter ju i en soffa, som även är säng och som även är skötbord, som ja, den är livet kan man säga. Vi bor i en soffa, säger Jon Klarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".