Marinas före detta exsambo. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hovrätten: Marinas exsambo skyldig till mordet

1:54 min

Hovrätten menar att den 40-årige exsambon är skyldig till mordet på Marina Johansson. Detta meddelade rätten sent på torsdagseftermiddagen.

Hovrätten tycker enligt sin motivering att bevisningen är övertygande men vill ha en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet fastställs. Dessutom ska man undersöka förutsättningarna för vård med särskild utskrivningsprövning.

– Jag blir ju nyfiken på hur hovrätten resonerat, men jag får väl hålla mig till när domen kommer om några veckor, säger exsambons advokat Michael Hansson.

Vad tänker du om att hovrätten vill ha en rättspyskiatrisk undersökning?

– Det var väntat om man funnit att det finns övertygande bevisning för skuld.

Michael Hansson säger att han står fast vid att åklagarens bevis inte håller.

– Vi har hela tiden resonerat om att det är en bristfällig utredning vad gäller skuldfrågan. Därför blir det väldigt intressant att titta hur hovrätten resonerat. Men det får vi inte veta förrän domen släpps, säger Michael Hansson.

Sveriges Radio har varit i kontakt med Marinas familj, som säger att de är mycket lättade över beskedet.

Hovrätten skriver:

Hovrätten anser att övertygande bevisning har förebragts om att XX har gjort sig skyldig till mord. Det erfordras en rättspsykiatrisk undersökning för att kunna bedöma
1. om det finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 § brottsbalken, eller
2. om XX har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk
störning och i så fall tillståndets betydelse för frågan om påföljdsvalet enligt 30 kap.6 § brottsbalken.

Den rättspsykiatriska undersökningen ska bland annat bedöma om mannen begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar kommer straffet att bestämmas.

Åklagaren Urban Svenkvist meddelade tidigare i dag i hovrätten att han yrkar på livstids fängelse för mannen. Han räknar med att det tar omkring en månad till domen faller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista