Regissören Thomas Reckmann, som följt Simona Hanoun och de andra spelarna i Angered United. Foto: Ylva Nilsson/SR

Angered United stjärnor i festivaldokumentär

Regissören: Om fotboll och vuxenblivande
6:39 min

Göteborgska dokumentärer är ett återkommande tema på årets filmfestival. I en av dem får vi följa med ett damlag i fotboll som gått som en raket genom serierna - Angered United.

Filmens regissör Thomas Reckmann kom först i kontakt med laget i jobbet som journalist, och kände snabbt att han ville göra en film om dem.

– Jag blev så tagen av den kraft, glädje och gemenskap som de här tjejerna utstrålade så jag kände att det här ska man se. Det slutade med att SVT ville göra den här filmen, säger han.

Filmarna följde med laget på både träningar och matcher. Men Simona Hanoun, som spelar i Angered United och har en stor roll i filmen, berättar att hon efter ett tag inte tänkte på att kameran var där.

– Det kändes väldigt ovanligt och lite nervöst i början, men sedan släppte det, säger hon.

Under tiden filmen spelas in ska flera av spelarna i laget ta studenten, och förutom fotboll handlar Angered United en del om att växa upp. Och så är ett par riktiga legender med. IFK Göteborgs skyttekung Torbjörn Nilsson skymtar förbi som tränare för Kopparbergs/Göteborg FC - och så får laget träffa självaste Pia Sundhage.

– Det var jättekul. Hon var väldigt rolig, bekväm och sa bra saker, säger Simona Hanoun, som också fick chansen att ge en high five och snacka lite albanska med landslagsstjärnan Kosovare Asllani.

På måndag har filmen premiär under filmfestivalen, och laget ska självklart vara där.

– Det är jättekonstigt att se sig själv och sina vänner på film men det är väldigt kul och något jag kan ha med mig hela livet, säger Simona Hanoun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".