Tusenlappar. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Inga hyrespengar tillbaka för boende på Bangatan

"Det här tillhör verkligen undantagen"
1:20 min

Hyresgäster på Bangatan 16 i Majorna får inte återbetalda hyror, trots att de enligt Hyresgästföreningen betalat hundratusentals kronor för mycket. Det slår hyresnämnden fast.

På Bangatan 16 i Göteborg har nyinflyttade hyresgäster fått betala högre hyror än de som bott där sedan innan. Det har hyresgästerna själva och hyresgästföreningen klagat på och krävt tillbaka hyrespengar. Men det får de alltså inte enligt hyresnämnden.

Orsaken är att hyresgästföreningen saknar ett giltigt avtal om hyresförhandlingar med fastighetsägaren. Det finns visserligen ett avtal sedan 1996 men då hyresgästföreningen bytte organisation år 2002 anser inte fastighetsägaren att avtalet ska gälla nyinflyttade och det håller hyresnämnden med om.

Totalt handlar det under åren om över 380 000 kronor högre hyra för fem hyresgäster, pengar de inte får tillbaka.

Conny Borup, jurist på hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg är besviken på beslutet.
– Jag har ännu inte bestämt om vi ska överklaga, troligtvis ska vi göra det och då har vi fram till 13 februari på oss.

Hur vanliga är såna här fall?
– Det här tillhör verkligen undantagen. Jag skulle inte tro att det är någon fastighet som inte varit förhandlad under så här lång tid, möjligtvis någon, men det tillhör undantagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".