Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Foto: Tomas Ohlsson

Vanligare med hot mot journalister

2:14 min

På torsdagen fick GT:s och TV4:s redaktioner i Göteborg utrymmas efter ett larm om ett misstänkt paket som befarades vara en bomb. Enligt en undersökning tycks hot och trakasserier mot journalister bli allt vanligare i Sverige.

– Det är en skrämmande utveckling om man tänker sig att det vi sysslar med är viktigt för yttrandefriheten, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

– Det vi också kan se att många av de här hoten och trakasserierna kommer för att folk är missnöjda med vårt arbete och framförallt med vad för ämnen vi bevakar, säger han.

I Journalistförbundets senaste undersökning säger nästan fyra av tio journalister att de blivit trakasserade eller hotade de senaste fem åren, sedan den förra undersökningen gjordes. Hoten kan framföras ansikte mot ansikte, eller via till exempel e-post eller SMS.

Av alla mottagna hot och kränkningar polisanmäls inte ens var tionde. Och av de som faktiskt anmäls läggs över hälften av förundersökningarna ner.

– Många (journalister) vittnar också om att man själv fått utföra större delen av förundersökningen, för polisen visade inget större intresse för att ta den här typen av anmälningar på allvar, säger Nordling.

Han tycker sig dock se att polisen tar ämnet på lite större allvar numer.

– Men det är fortfarande mycket upp till bevis för polismyndighetens sida, säger Nordling.

Att journalister rapporterar att andra journalister hotas, kan det i sig leda till fler hot i framtiden?

– Det finns väl en del som talar för att de här individerna som utför de här typerna av trakasserier triggas av att bli uppmärksammade. men det här är ett problem för samhället som man inte kan tiga ihjäl. på något sätt måste alla visa att det här inte är acceptabelt, säger Jonas Nordling.

I Journalistförbundets undersökning framkommer också en annan sak som oroar Nordling. Omkring 25 procent av de som hotats eller trakasserats har delvis har valt att inte rapportera om vissa saker efter påtryckningarna.

– Då får ju hoten en mycket allvarligare betydelse ur ett annat perspektiv. Det betyder att vi faktiskt blir tystare på grund av hoten. Det är ju en livsfarlig utveckling för samhället, säger Jonas Nordling.

Bara bråkdelen hot anmäls

38,3% av de tillfrågade journalisterna har blivit hotade eller trakasserade de senaste fem åren.

25,6% uppger att de till viss del låtit bli att rapportera om vissa saker efter hot eller trakasserier.

91,2% uppger att de inte har gjort någon polisanmälan.

I 51,9% av fallen läggs polisens förundersökning ned.

Källa: Journalistförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista