Talgoxe. Foto: Tomas Lundquist (Sveriges Ornitologiska Förening)

Dags att räkna gästerna runt fågelbordet

Talgoxen regerande mästare
1:17 min

Från fredagen till måndag den 27:e räknas småfåglar över hela landet. Tanken är att få en koll på hur fågelbestånden ser ut och utvecklas.

Niklas Aronsson, fågelskådare från Torslanda och redaktör för Vår fågelvärld förklarar hur det går till:

– Nu har man fyra dagar på sig att titta vid sitt fågelbord och till exempel räkna hur många talgoxar man har vid ett givet tillfälle. Det gäller att man kan artbestämma fåglarna men det kan man få hjälp med på vår hemsida sofnet.org, säger han.

Det är det årligt återkommande projektet "Vinterfåglar inpå knuten" som Sveriges ornitologiska förening anordnar. Omkring 20 000 hushåll är med och räknar varje år. Hur brukar resultatet se ut då?

– Talgoxen har vunnit varenda år. Topp tre är ungefär samma. Pilfink är en runner up som kanske snart är i topp. Men längre ner på listan kan det variera ganska mycket från år till år beroende på vilken fågel som har invaderat Sverige just det här året. I år är det gråsiskor.

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".