Draken, en annan anrik biograf som man kan se film på under festivalen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volontärerna en viktig kugge i maskineriet kring festivalen

Volontär på bio Capitol: Bara att få vara på denna fina biograf är en ynnest
1:39 min

Igår startade Göteborgs filmfestival och fram till den 3 februari visas nu filmer från hela världen runt om i Göteborg. En grupp som är mycket viktig för att festivalen skall kunna genomföras är volontärerna som ideellt hjälper till på de olika biograferna.

Marianne Lahger volontärarbetar på Bio Capitol och har ställt upp för festivalen i 25 år.

-- Dels är det en ynnest att bara få vara här i den fina biografen, det är en av drivkrafterna. Sen är det socialt väldigt kul också. Man träffar mycket människor man känner och sen är ju mötet med publiken en härlig upplevelse, berättar Marianne Lahger som arbetar som volontär under Göteborgs filmfestival.

På Göteborgs filmfestival arbetar runt 200 volontärer med att till exempel riva biobiljetter och välkomna besökare till de 25 salongerna. Som kompensation får de gratis se på film under festivalen, fri lunch och filmfestivalkläder. Denna grupp av personer som ställer upp och många gånger tar ledigt från sina ordinariejobb är viktiga för att Göteborgs filmfestival ska gå runt rent ekonomiskt

Jag tror inte att det hade gått att driva utan volontärer, det hade kostat för mycket helt enkelt. Man har ju avlönad kassapersonal och maskinister så det finns ju många som får betalt. Men festivalen hade nog inte gått att genomföra utan volontärer, säger Marianne Lahger.

Du har jobbar med festivalen i 25 år, blir det 25 till?

– Jag vet inte om jag lever om 25 år, säger Marianne Lahger och skrattar. Jag tror inte att det är det sista året. Det är fortfarande väldigt roligt. Jag tar ledigt en vecka och man flyr in i något annat. Så jag tror nog att det blir ett par år till, fortsätter Marianne Lahger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".