Det var en strid ström av besökare till biljettluckan på Draken under helgen och många tyckte att priserna blivit för höga.

Höjda biljettpriser möter kritik

1:40 min

Med runt 35 000 unika besökare är Göteborgs filmfestival nordens största. De senaste åren har festivalens biljetter utvecklats, priserna har förändrats och möjligheten att se hur många filmer man vill till ett bestämt pris har tagits bort.

– Jag tycker att det är för dyrt, jag tycker 60 räcker, säger Katarina som köpte biljetter under helgen.

Var går smärtgränsen för er, är det 60 kronor?

– Nej inte rent ekonomiskt. Men jag kan ju tycka för festivalens skull att man ska ha ett hyffsat pris på det här. Det skall inte vara lika dyrt som att gå på vanlig bio för det kan ju hända att man går på en film som inte riktigt faller en i smaken och då är 90 kronor ganska mycket, säger Katarina.

Meningarna om biljettpriserna går isär. Priserna har de senaste åren höjts kraftigt, för tio år sedan låg priset för en biljett på 55 kronor för fem år sedan var det 70 kronor medans det i år är uppe i 90 kronor.

– Vi gör ju inte det här för att det är roligt att höja priserna, det är ju inget självändamål. Vi har sagt att vi vill ha en filmfestival i Göteborg som har en ekonomi i balans, berättar Mikael Fellenius som är VD på Göteborgs filmfestival.

Förutom prishöjningen har prisstrukturen förändrats. Det så kallade dagspasset har nu tagits bort. Men samtidigt är filmerna som visas på dagen billigare för att ge möjlighet för personer som har det svårare ekonomiskt ska kunna besöka festivalen. Men om denna nya prismodell behålls inför nästa år återstår att se, först väntar enutvärdering under våren.

– Åsikter om dagspassets vara eller inte vara tar vi självklart till oss men om de leder till ett återtagande av dagspassen kan jag inte svara på. Nu provar vi detta ett tag med den nya prismodellen och sen utvärderar vi det. Sen får vi se om den ska fortsätta eller om vi ska göra något annat, säger Mikael Fellenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista