Foto: SVT BILD

Många funktionshindrade mister stöd

Denise Cresso: Klarar mig inte utomhus själv
1:44 min

Tjugo år har gått sedan Lagen om Särskilt Stöd och Service till vissa funktionshindrade, LSS, infördes. Men något storstilat jubileumsfirande lär det inte bli tal om - trots att stödinsatserna är mycket uppskattade av dem som får ta del av dem.

Enligt många bedömare har LSS nämligen urholkats kraftigt under senare år, till följd av Försäkringskassans och kommunernas allt striktare behovsprövningar.

Denise Cresso från Göteborg förlorade synen som ung och har haft ledsagarservice sen LSS infördes, 1994. Men i december förra året omprövade kommunen beslutet och hennes LSS-stöd drogs tillbaka - trots att hon är lika blind i dag som hon var för tjugo år sedan

– Man menar på att jag som blind inte har stora svårigheter i vardagen, för att jag klarar mig bra inomhus i mitt hem, medan ledsagningen alltid sker utomhus, och där klarar jag mig inte överhuvudtaget.

2009 slog Högsta Förvaltningsdomstolen fast att Försäkringskassan gjort rätt som nekat en hjärnskadad man LSS-stöd, eftersom han citat "uppenbarligen har viss egen kapacitet och själv kan klara att till exempel schamponera håret och borsta tänderna."

Domen har använts som vägledning i en mängd andra LSS-ärenden sedan dess, och som följd har tröskeln höjts för vilka som bedöms ha rätt till stödet.

Flera handikapporganisationer kräver nu att lagtexten skrivs om - så att fler omfattas av den. Men regeringen säger än så länge nej. Först vill man invänta en statlig undersökning, som har till uppdrag att ta reda på vad som hänt med dom som förlorat sin assistansersättning. Men att undersökningen presenteras först i oktober, efter valet, tror inte Denise Cresso är en slump:

– Det skulle förvåna mig om den här undersökningen kommer fram till något annat än att det har försämrats avsevärt. Och det vill man inte veta före valet, man vill inte ta den diskussionen.

– Jag har ju möjlighet att uttrycka mig både skriftligt och muntligt och kan driva min rätt. Men jag vet ju också att det finns många i min situation som inte har den möjligheten att göra det. Kanske andra med andra funktionsnedsättningar plus sin synnedsättning, som bara får acceptera det beslut som de ställs inför. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".