DHR De Handikappades Riksförbund testar tillgänglighet i en tidigare aktion. Arkivfoto: TT.

Trögt öka tillgängligheten i Göteborg

Thomas Martinsson (MP): Skulle vara färdiga för tre år sen
1:47 min

Det går trögt att öka tillgängligheten till offentliga platser och lokaler i Göteborg. Alla enkelt avhjälpta hinder, som de kallas, skulle enligt en ny lag vara borta 2010. Men hindren i Göteborg är fortfarande inte listade, än mindre borttagna.

– Vi skulle varit färdiga sista december 2010 och vi är inte framme, konstaterar ansvariga kommunalrådet i tillgänglighetsfrågor, Thomas Martinsson (MP).

– Men även om vi är sent ute, så ligger vi nog längre fram än de flesta kommuner - dessvärre kan man säga. Vi är ändå på god väg, säger Thomas Martinsson.

En rapport i kommunstyrelsen skyller bland annat på tekniskt strul med det program som används för att beskriva platsers och lokalers tillgänglighet på kommunens hemsida.

– Om inte redskapet funkar så förstår jag att man väntar tills det fungerar, säger Thomas Martinsson. Han menar att det ändå hade tagit längre tid för kommunen att ta fram ett eget IT-verktyg, än att använda och utveckla regionens, även om det krånglat.

Kanske är det allvarligare att arbetet med att ta bort hindren "inte varit tillräckligt prioriterat", enligt rapporten. I två stadsdelar har man inte ens börjat inventera hindren, det gäller Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda.

– Det är inte OK. Förhoppningsvis ser väl förvaltningarna - också genom politiska påtryckningar - hur man ligger till, säger Thomas Martinsson.

Bara hälften av stadens 2600 lokaler och platser är hittills inventerade. Tillgängligheten för drygt 600 av dem finns nu beskriven på kommunens hemsida.

Det nya målet är att alla enkelt avhjälpta hinder ska vara borta inom ett år och Thomas Martinsson tror att Göteborg i så fall kan bli först i landet, även om det då är flera år för sent.

Enligt rapporten kan det räcka med 30 miljoner kronor för att få bort hindren, men siffran är osäker eftersom inventeringen inte är klar.

Man kan fråga sig hur Göteborg nyligen kunde få utmärkelsen Access City Award, som den mest tillgängliga staden i Europa, i konkurrens med ett 100-tal andra städer, när det ser ut som det gör.

– Det borde du fråga juryn kanske, men jag antar att det är olika delar som vägs samman, så att Göteborg ligger långt framme. Det tycker jag att vi ska vara stolta över. Men det är inte så att vi är färdiga, summerar ansvariga kommunalrådet i tillgänglighetsfrågor, Thomas Martinsson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".