Bråkdel av gatornas hinder undanröjda

1:33 min

Göteborg har fått pris från EU för sin planering av tillgänglighet för rörelsehindrade. Men nästan alla enkelt avhjälpta hinder som skulle vara borta för tre år sedan finns fortfarande kvar.

Elin Åkesson är ordförande för den lokala avdelningen av organisationen DHR, Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet.

– Bara mellan en och två procent av enkelt avhjälpta hinder på gator är avhjälpta. Sedan är hälften av de 2600 verksamhetslokalerna inventerade - men det säger ju inget om hur långt man kommit, säger hon.

Vad tror du att det beror på att det går så långsamt?

– Det känns som att olika instanser väntar på varandra. Kvarnarna mal långsamt. När man pratar ur ett medborgarperspektiv så pratar man utifrån alla och då ska det också vara tillgängligt för alla, säger hon.

Regeringen har flaggat för införandet av en lag som gör otillgänglighet till en form av diskriminering. Den ser Elin Åkesson positivt på.

– Den är jätteviktig för oss, för att det ska bli lättare att trycka på för mer tillgänglighet i Göteborg, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista