Foto: Jessica Gow / TT Bild

Härrydabor i protest mot Västtrafik

1:39 min

Resenärer i Härryda kommun som åker med Västtrafiks buss 620 från den södra kommundelen till Landvetter har drabbats av stora försämringar.

Antalet turer har blivit färre sedan den nya tidtabellen infördes i december. Nu  växer protesterna mot Västrafik. Henrik Janson bor och pendlar från Snugga.

– Vi är väldigt upprörda här ute. Folk har ringt och gråtit. En del har svårt att ta sig till jobbet, säger Henrik.

Från början var Västtrafiks hållning att hela busslinje 620 mellan Sandsbacka och Landvetter skulle läggas ner och att de boende inte alls skulle ha tillgång till kollektivtrafik. Men efter protester och ett statistikunderlag som inte höll måttet på hur många som hade rest så ändrade Västtrafik sig.

Det stannade istället med kraftiga neddragningar på antalet turer. Och idag kan boende i södra Härryda som vill åka till Landvetter, och kanske vidare till Göteborg numera inte räkna med att kunna  ta bussen  mitt på dagen, på kvällar eller helger.

– Att dom tar bort allt trafik på dagarna, kvällar och helger är att försätta oss i en situation som det såg ut på grusvägarnas tid på -80 talet säger Henrik Jonson.

Även på Härryda kommun är man missnöjda.  Henrik Yngve är kommunens kontaktperson med Västtrafik. - Vår förhoppning är att de skall titta en gång till på den här linjen för att se vilket turutbud som kan vara rimligt säger Henrik Yngve.

På Västtrafik menar man att det är i snitt bara 6 resenärer per tur på linjen och att det vare sig miljömässigt eller ekonomiskt är försvarbart att trafikera med fler turer i dagsläget. Men de boende kommer inte att ge sig.

I mars månad har man kallat till stormöte. För stridsviljan i Härryda är på topp  - Vi kommer inte att ge oss , säger Henrik Jonson.

                                                                              Peo Wenander

                                                      peo.wenander@sverigesradio.se

                                                                

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista