Foto: Erik Mårtensson / TT

Nättjänst för domar upprör

1:55 min

Idag lanserades en ny hemsida där vem som helst kan söka fram domar som fallit fem år tillbaka i tiden. Med några knapptryckningar går det att kolla om grannen, den nya daten eller rörmokaren finns i belastningsregistret. Men många tycker att detta inte känns helt okej.

Sidan erbjuder sina besökare att söka efter personer, adresser, kartområden eller företag. Du får veta om en person förekommer i belastningsregistret eller kan se med röda prickar på en karta vilka som till exempel är dömda i ditt bostadsområde.

För att få reda på mer information måste du betala för att få ut domen.

– En sådan här tjänst signalerar ju att det skulle vara viktigt för att få den här informationen, men vi har ju klarat oss hittills. Risken är att folk som fått uppgifter inser att de inte vill veta, säger Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Christian Munthe befarar att en sån här hemsida kan få sociala effekter i form av att före detta kriminella blir dömda igen av allmänheten. Att personerna som söker helt enkelt inte klarar av att hantera informationen.

Det resonemanget håller Yvonne Kjellman med om. Hon är kassör i Kris - Kriminellas revansch i samhället.

– Jag har just suttit och läst en gammal dom om mig själv och blev ganska chockerad. Hade jag varit min granne hade jag nog blivit ännu mer chockad. Jag har sonat mitt brott. Man ska inte kunna sitta en fredagkväll och gå ut på nätet för att läsa om folks destruktiva liv.

Kommer du själv använda den här hemsidan?

– Nej, behöver jag några papper får jag ta mig ner till tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista