1 av 3
Kungsholm IV som hon ser ut idag. Foto: Anders Jacobsson
2 av 3
Kungsholm IV. Foto: Anders Jacobsson
3 av 3
Kungsholm IV. Foto: Anders Jacobsson

Kungsholm kan få Göteborg som hemmahamn igen

Entusiast: Hon skall vara tillgänglig för allmänheten
1:52 min

Nu kan det gamla fartyget Kungsholm som seglade mellan Göteborg och New York för Amerikalinjen på 60-talet vara på väg till Göteborg igen.

Det är några entusiaster som nu försöker få hit henne som ett flytande hotell och konferensanläggning.

Ingela Ivarsson Olsson är en av dom som driver projektet.

– Planen är att få hit Kungsholm IV till Göteborg och göra den tillgänglig för allmänheten. Den skall även vara ett varumärke för Göteborg i kulturella sammanhang och visa upp stadens sjöfartshistoria, säger hon.

Kungsholm var ett av fartygen i Amerikalinjens flotta som byggdes för att trafikera Göteborg - New York. Året var 1966 och flyget hade allt mer tagit över resenärerna. Så efter några år såldes fartyget och har sedan dess bytt namn och haft många ägare.

Idag ligger Kungsholm i Oman och är ett fullt modernt flytande hotell med restaurang och konferenslokaler. Fartyget är också till salu för 27 miljoner dollar, cirka 175 miljoner kronor. Anders Jacobsson är också med i projektet och hoppas på att kommunen vill hänga på.

– Vårt första mål är att den skall ligga under Göteborgs stad i något av deras bolag som äger och förvaltar fartyget. Sedan skall någon vara entreprenör och med och driva hotellverksamheten, säger han.

Mats Arnsmar är socialdemokrat och ordförande i byggnadsnämnden. Han tycker att detta låter intressant.

– Det hade varit intressant att få tillbaka en del av Göteborgs historia tillbaka hit, säger han.

Är ni beredda att betala för att få fartyget till Göteborg?

– Det är en diskussion som vi måste ta nu för det här är en stor del av vårt kulturarv.

 Anders Jacobsson menar att politikerna snabbt måste komma till skott. - Det är relativt bråttom, man vet aldrig när det kommer någon annan som slantar upp lite pengar, säger Anders Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".