Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT

Eritreansk ambassadör: Dawit Isaak lever

Stödkommittens ordförande: "Jag hoppas att han blir fri inom kort"
4:40 min

Det har kommit nya uppgifter om att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea, är vid liv. Det är Eritreas ambassadör i Israel som berättat detta för Expressen.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea i över tolv år, är fortfarande vid liv, uppger Eritreas ambassadör i Israel, Tesfamariam Tekeste Debbas, för Expressen.

Informationen om Dawit Isaaks situation i fångenskap har varit mycket knapphändig. Amnesty har beskrivit honom som den enda samvetsfången i världen från ett EU-land, och EU har riktat kritik mot Eritrea för brott mot de mänskliga rättigheterna.

När han får frågan om Dawit Isaak säger Eriteas ambassadör i Israel, Tesfamariam Tekeste Debbas, så här:

– Först och främst, den här killen är eritrean, han är inte svensk. Han har ett eritreanskt id-kort och eritreansk nationalitet. Men han reste till Sverige och där fick han också svensk nationalitet.

Ambassadören konstaterar vidare att Dawit Isaak lever och "är okej".

Leif Öbrink, som är ordförande i stödkommitten Free Dawit Isaak, välkomnar uppgifterna.

– Jag tänkte, äntligen ytterligare ett tecken från en företrädare för Eritreas regim att Dawit lever, säger han till P4 Göteborg.

Är uppgifterna värda någonting?

– Ja det är de. Om man lägger ihop hela kedjan så vet vi att i höstas träffade Carl Bildt Eritreas utrikesminister i Bryssel. Det här är ytterligare ett tecken. Varför nämner man honom om han inte lever? Så självklart lever han, när man gör på det här sättet – det är min tolkning.

Kan man utgå från att ambassadören vet vem det var frågan gällde?
– Jag har lyssnat på intervjun och han är ju medveten om att han kom in på ett Eritreanskt ID-kort, han är medveten om att han har svensk nationalitet.

Hur ovanligt är det att en Eritreansk ämbetsman talar klarspråk på det här viset?
– I Sverige har de ju gjort det förut, men det här är första gången som vi hör det från någon som inte är involverad i Sverige.

– Det vi saknar är ju att någon får komma till honom i fängelset och besöka honom. Det kommer vi att trycks på om nu när vi har fått ord om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".