Foto: Karin Markhede/Scanpix

Studentkåren: Gör om läkarutbildningen

1:35 min

Studentkåren vid Sahlgrenska akademin håller med om Universitetskanslerämbetets kritik mot läkarutbildningen. Utbildningen är en av tre i Sverige som har bristande kvalitet, enligt ämbetet.

– Vi har själva anmärkt på brister på läkarprogrammet, bland annat att vi inte får träna tillräckligt mycket med andra yrkesgrupper i vården. Vi hoppas att det här leder till att det görs mer för att förändra detta, säger Jim Collander, ordförande för Sahlgrenska akademins studentkår.

Kritiken går bland annat ut på att läkarstudenterna inte får träna sig tillräckligt mycket på att samarbeta och lagspela med andra yrken inom vården.

– Det finns en hel del olika saker vi arbetat för, men vi har inte fått så mycket gehör för våra synpunkter. Det har funnits en mentalitet att allt är bra, säger Jim Collander.

Tror du att det här sätter fart på Sahlgrenska akademins ledning?

– Det hoppas jag. Det här är en myndighet som har som uppdrag att kontrollera utbildningar och då måste universitetet ta det på allvar. Jag hoppas att läkarprogrammet görs om så att vi får en högre kvalitet och kan uppnå de mål vi ska, säger Jim Collander.

Men Olle Lärkö, som är dekanus vid Sahlgrenska akademin vill se kritiken om bristen på samarbete på ett annat sätt.

– Det handlar inte om att våra läkarstudenter inte samarbetar, det ingår mycket lagarbete i läkarprogrammet. Inte minst när de är ute på arbetsplatser, säger han.

Men varför ser det då ut så här?

– Det kan nog göras förbättringar, både i hur vi samarbetar och framför allt i hur vi redovisar det.

Enligt Olle Larkö jobbar man på läkarutbildningen med det som kallas professionell utveckling, alltså hur de blivande läkarna agerar på jobbet. Men de viktigaste lärdomarna får man utanför skolan, menar han.

– Det som är allra viktigast är arbetet ute på klinik, säger Olle Larkö.

Nu har utbildningen ett år på sig att rätta till bristerna. I annat fall så riskerar universitetet att förlora sitt examenstillstånd.

Tre läkarutbildningar i landet, de vid Karolinska institutet, Linköpings universitet och Lunds universitet, får omdömet "hög kvalitet" i undersökningen. Inget lärosäte får alltså det bästa betyget "mycket hög kvalitet".

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista