Rättegången mot djurrättsaktivisterna

Ännu en aktivist från Göteborg anhållen

Ytterligare en person från Göteborg har anhållits med koppling till de fem djurrättsaktivister som nu står inför rätta i Skaraborgs tingsrätt. Den andra åtalade göteborgaren nekar till brott.

Det är en 26-årig man från Göteborgstrakten som tillsammans med flera av de åtalade ska ha rekognoserat och förberett sig för att släppa ut minkar på flera farmer i Rumänien och i Sverige.

De ska också ha skaffat information och ingredienser för att tillverka sprängmedel.

- Han är skäligen misstänkt för brott, mer vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Sofia Karlsson till P4 Skaraborg.

Hon vill inte säga var eller när mannen gripits. Mannen har tilldelats en advokat.

Sedan tidigare sitter en annan man från Göteborg anhållen för brotten. Han nekar till brott och tar avstånd från innehållet i de hotbrev som minkfarmarna fått.

– Jag är mot allt hot om våld och hoppas att den som skrivit breven inte låter mig ta skulden för detta. Jag skulle aldrig använda det språkbruket med de grova hoten som finns i breven, säger han. 

Idag inleddes förhandlingarna mot de fem djurrättsaktivisterna som står åtalade på 22 punkter. Två av åtalspunkterna gäller förberedelse till grov skadegörelse och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista