Trombolyssköterskan Åsa Lundin och professor Lars Rosengren vidapparaten som ger strokepatienter propplösande behandling. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Strokekampanj från Göteborg bäst i världen

"Strokekampanjen har haft fantasiska resultat - över hundra blev helt friska"
2:00 min

Den svenska nationella strokekampanjen är bäst i världen, tycker World Stroke Organization. Av 94 kampanjer världen över anses den svenska vara bäst på att lära ut symptomen på en stroke.

Under de tre år AKUT-kampanjen pågått har 80 procent av svenskarna nåtts av budskapet. I reklamfilmen sägs: 

"Man kan inte le, man sluddrar, har svårt att hitta orden och att lyfta armen. Vet du vad det är?

--Nej.

--Det är symptom på stroke. Och så ringer man 112 på en gång när man ser det. Det är jätteviktigt"

--Det är strålande, vi som har jobbat jättemycket att få igång den här kampanjen i Västra Götaland och så spred den sig till hela landet ,säger neurologiprofessorn Lars Rosengren på Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg, en av hjärnorna bakom kampanjen.

--Och nu ser vi fantastiska resultat, att vi har sparat många från ett handikapp på grund av sin stroke.

Hur många har ni kunnat rädda?
– Vi har i alla fall sparat drygt hundra personer från lidande. Människor som annars skulle ha varit handikappade men som nu är hemma och helt självständiga och inte behöver någon hjälp alls, säger Lars Rosengren.

Och det är för att de eller andra i deras närhet vet vad de ska titta efter?
– Ja, om man kommer snabbt nog så kan man få en propplösande behandling.

Då kan man möta sektionsledaren och trombolyssköterskan Åsa Lundin.
– Ja, då står jag och väntar med den här apparaten och har med mig olika sprutpumpar som jag kan ge behandling med.

Åsa Lundin med kollegor har under de tre år kampanjen varat haft fler larm att springa på. Hon tycker sig märka att människor också varit snabbare på att söka vård.

Du kan även, under dina händer, se hur strokedrabbade blivit bättre.
– Ja det kallar vi Lazaruseffekten, att människor ligger förlamade och kan gå upp och gå efter bara ett par timmar. Det är fantastiskt att se, säger Åsa Lundin.

Men då har de kommit in fort?
– Då har de kommit in riktigt fort. De som blir riktigt bra har fått en behandling inom 90 minuter efter stroken.

Det är alltså urbråttom vid en stroke för att om möjligt förhindra skador. De med blodpropp har som längst  4,5 timme på sig att få en propplösande behandling och kampanjen har lett till att 30 procent fler fått det. Fast trots framgångarna får som mest 15 procent av de med propp i hjärnan en propplösande behandling. Vissa vet kommer inte och för andra är det för sent.

– I skolan lär sig barnen redan hjärt-och lungräddning. Egentligen borde de även lära sig göra AKUT-testet (A- Ansikte , K-kroppsdel  U-uttal och T-tid) , tycker Lars Rosengren. Så att alla vet vad de ska göra med sina föräldrar eller far-och morföräldrar när det blir sjuka.

50 miljoner kostade kampanjen och den har med råge lönat sig för man har sparat in en massa lidande och samhällskostnader på 85 miljoner kronor när fler hunnit in i tid.

Även om symptomen gått över så ska man ändå ringa 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".