Maud Cadell-Wahlbäck och Eva Berglund Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg

Alzheimers café sätter fokus på människan

4:24 min

För ett år sen startade Sveriges tredje Alzheimers café i Alingsås. Där står människan och inte sjukdomen i centrum.

Bräcke diakoni är en av organisationerna som står bakom caféet dit människor som drabbats av demenssjukdomar är välkomna tillsammans med sina anhöriga. Cafékvällarna innehåller såväl underhållning som kunskap i form av till exempel föreläsningar.

Maud Cadell-Wahlbäck, områdeschef äldreomsorg och hospis Bräcke diakoni, och Eva Berglund, diakon, Bräcke Diakoni, är nöjda.

– Man kan komma med sin make eller maka, en vän eller en annan anhörig. Barn och barnbarn har vi också haft på besök.

Samarbete har varit en framgångsfaktor, menar de och pekar på ett gott samarbete med bland annat Alingsås kommun, Sensus och Röda korset.

Hur är gästernas reaktioner?

– Jag kan citera en av våra gäster, en kvinna med demenssjukdom. Skriv toppen (på utvärderingen), sa hon. "Jag är inte nöjd", sa hon sen. "Jag vill att det ska stå toppen över hela lappen med stora bokstäver". Och det är den finaste respons vi fått från den målgruppen vi vill nå.

Ikväll firas det första året. Då på temat ”En plats att mötas – ett år med Alzheimers café i Alingsås”. Det äger rum på Kvarnbackens Rehabcentrum och det blir föreläsning, smörgåstårta, kaffe och underhållning av kvartetten Stål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista