1 av 3
Foto: Peo Wenander / SR
2 av 3
Foto: Peo Wenander / SR
3 av 3
Foto: Peo Wenander / SR

Ljus och rymd i Göteborgs nya stadsbibliotek

1:19 min

Om knappt tre månader skall det nya ombyggda stadsbiblioteket vid Götaplatsen invigas. I byggnaden som blir 3000 kvadratmeter större än den gamla pågår just nu finjusteringar och städning. Vår reporter tog en rundtur med kommunikatören Lisa Nylén.

– Bygget har kommit väldigt långt nu. Det vi kan höra är hur man håller på med byggstädning. Man röjer upp och nästa steg är att få in all inredning, säger Lisa Nylén.

Vad är skillnaden när man kommer in i det nya biblioteket? 

– När man kommer in i entrén slås man av ljuset och djupet i byggnaden eftersom det är så mycket glas. Det gamla var lite mörkt, och det finns inte kvar, säger Lisa Nylén.

- Dessutom möts man av en jättestor trätrappa som leder ner till en scen och ungdomsavdelningen. Det kommer nog att bli lite av hjärtat i huset, där man kan sitta, läsa, plugga och umgås, fortsätter hon.

I det nya stadsbiblioteket som invigs den 23 April kommer det bland annat att satsas mycket på barn och ungdomar.

– Avdelningen för unga mellan 13 och 25 år har bilvit mer än dubbelt så stor. - Vi kommer att jobba med ungdomars egna arrangemang och TV-spel som kulturform, säger bibliotekarien Daniella Brummer Pind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista