Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.

Tillgången på platser på äldreboende utreds

1:35 min

Är det kö till Göteborgs äldreboenden? Ja, säger den politiska oppositionen, men styrande politiker säger nej. Som så ofta i politiken är det en tolkningsfråga.

För frågan är laddad. Hur länge ska man egentligen behöva vänta på en plats? Räcker platserna till?

Oppositionen talar om "en kösituation" och ett behov av fler platser, men kommunalrådet Anna Johansson (S) ser ingen kö.
– Just nu har vi ganska bra balans mellan platser och behov. Sen kommer det alltid att finnas personer som just har anmält intresse av en plats och det är klart att på en dags varsel klarar vi det inte. Men inom de tre månader som föreskrivs så har vi löst det för i princip alla som har fått äldreboende beviljat, säger Anna Johansson.

Förra året var längsta väntetiden 87 dagar efter att platsen beviljats, marginalen bara ett par dagar till en olaglig väntetid. Men ingen kö, menar kommunledningen, som nu ändå beslutat snabbutreda en bättre samordning av platserna.

Oppositionen pekar också på en dold kö: med dem som vill ha plats på äldreboende, men efter biståndsbeslut måste bo kvar hemma med hemtjänst.
– Det kan skapa enormt stor otrygghet hos gamla, plus att många är så skröpliga när de väl får en plats att de inte har så lång tid kvar. Det tycker jag inte är riktigt värdigt, säger oppositionskommunalrådet Helene Odenjung (FP).

Tidigare fall då gamla fått avslag håller på att granskas av kommunledningen, men statistiken säger att andelen inte har ökat och att Göteborg tål en jämförelse med andra storstäder.

Men det finns orosmoln för kommunledningen.
– I några stadsdelar är det nog så att det börjar bli på gränsen med äldreboendeplatser och det följer vi jättenoga, säger Anna Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista