EU-kommissionär Cecilia Malmström. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/Sveriges Radio.

Malmström hoppas arbetet för Isaak ger resultat

"Men det är så svårt att nå fram till regimen"
1:23 min

– Inom EU gör vi allt vi kan för att få Dawit Isaak fri, säger Cecilia Malmström, EU-kommissionär med inrikesfrågor på sitt bord, på snabbvisit i Göteborg.

Det var tidigare i veckan som Eritreas ambassadör i Israel på en direkt fråga från tidningen Expressen uppgav att den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak lever.

– Ja, jag känner själv en kombination av glädje, att någon bekräftar att han lever. Men samtidigt en enorm frustration över att han suttit i så många år utan att det händer någonting, säger Cecilia Malmström.

--Vi försöker att hela tiden ta upp det i olika sammanhang, jag tar upp det varenda gång jag träffar någon från regionen eller någon politiker från Afrika överhuvudtaget. Och jag vet att europaparlamentariker gör det i sina relationer med afrikakanska ledare av olika slag. Vi har försökt få tillträde till regimen i Eritrea, men varenda gång min kollega som är biståndskommissionär, överhuvudtaget nämner Dawits namn går de, de vill inte prata om honom.

– Vi har utfärdat pressmeddelanden och vi försöker trycka på, men det är så svårt att nå fram till regimen.

Är det rimligt att EU lägger så mycket krut på detta fall?
– Ja, för det är Europas enda samvetsfånge, det är inte bara en svensk angelägenhet. Det är en europeisk angelägenhet.

Kan du se något nästa steg i kampen för att få honom fri?
– Det pågår dagligen, jag vet att UD gör ett arbete också som de inte kan prata om, och att andra aktörer ocksä är inblandade. Vi kommer inte att ge upp förrän han är fri. Men det är ett litet ljus i mörkret att det är någon som förhoppningsvis har insyn i situationen som säger att han lever.

Hurpass mycket berör det här dig som person?
– Jag har engagerat mig i Dawits fall väldigt länge. Jag känner hans familj och träffar den regelbundet, så jag känner personligt för det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".