En av de sista bilderna på Dawit Isaak i frihet. Bietelhem Isaak var åtta år och sitter längst till höger. Foto: Kalle Assbring.

Betlehem Isaak har fått lära sig leva - inte bara överleva

" Jag har alltid känt att han lever "
11 min

Beskedet från Eritreas ambassadör i Israel till en svensk journalist om att Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea i tolv år lever, kommenteras nu av hans vuxna dotter i Göteborg.

När BetlehemIsaak var 8 år fängslades hennes pappa Dawit Isaak i Eritrea. Tillsammans med flera andra journalister på tidningen Setit, som granskade utvecklingen i Eritrea och hade en kritisk hållning till regimen, greps Dawit Isaak.

Han är svensk-eritrean, dvs har dubbelt medborgarskap. Sen dess har han suttit i fängelse i Eritrea, utan vare sig åtal eller rättegång.

Men Eritrea erkänner inte dubbla medborgarskap och hävdar att svenska UD därmed inte har något med hans fall att göra.

För BetlehemIsaak och hennes familj i Sverige är det en väldigt svår situation. Det handlar inte bara om att överleva, utan också att leva, säger Bietelhem som fyller 21 år i år.

I en intervju med vår reporter Erica Hedin på Kortedala bibliotek, berättar hon om hur hon ser på andras engagemang för hennes pappa, om sina framtidsplaner och om vad hon hoppas ska hända i Eritrea. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".