Ett av de gamla kvarteren i södra Gårda. Foto: Peter Stenberg/SR

Flera av Gårdahusen räddas

5:02 min

Flera av de gamla förfallna landshövdingehusen i Gårda intill E6:an föreslås bevaras. Politikerna är överens över partigränserna om att låta merparten av de tre kvarteren i södra Gårda få vara kvar.

Vad som till slut ska hända med husen i gamla Gårda har stötts och blötts länge. De dåligt underhållna landshövdingehusen intill E6:an länge varit rivningshotade. Marken - den skulle bli parkering för evenemangsområdet.

Men nu har politikerna i Göteborg - tvärs över partigränserna - nu kommit överens om att ändå försöka bevara större delen av bebyggelsen i de tre kvarteren mellan E6:an och Fabriksgatan.

– Vi sparar mer än hälften av de tre kvarteren som ligger längs vägen och sedan säkrar vi också att det stora kvarteret Neptun vid Focushuset blir kvar, säger Ulf Kamne, miljöpartistisk ordförande i Fastighetsnämnden.

Enligt Kjell Björkqvist, folkpartist och vice ordförande i byggnadsnämnden, är det viktigt att bevara bebyggelsen i Gårda.

– Det är en av de sista möjligheterna att bo centralt i Göteborg till en billig penning. Husen är visserligen jättedåligt skötta, men jag tycker att de är bättre än folk ofta säger, säger han.

Är du nöjd med den här överenskommelsen?

– Ja, jättenöjd. Jag har under lång tid varit ensam i den här frågan i fullmäktige men nu har vi fått alla partier med så jag är jätteglad, säger Kjell Björkqvist.

Rivningar kommer det dock fortfarande att bli i området, enligt den nya kompromissen.

– Vi lägger en inriktning där vi sparar de viktigaste delarna, det kvarter som ligger mittemot det stora Neptun så att man får en sammanhängande del, och sedan hörnet på nästa kvarter. Sedan är meningen är att man ska kunna riva för att bygga nytt och få en ekonomi som fungerar för det hela, säger Ulf Kamne.

Sofia Park, boende i Gårda och aktiv i Gårda boendeförening, är inte helt begeistrad av kommunens överenskommelse.

– Vi håller med om att det är viktigt med centrala, billiga bostäder. För vår del handlar det om att bägge kvarteren ska vara kvar.

Filip Lauritz, också han i Gårda boendeförening, håller med.

– Det är ganska långt ifrån det vi vill ha, vi vill såklart att alla ska få bo kvar. Samtidigt är det väldigt mycket bättre än det vi har hört de senaste fem åren, då det var tal om total rivning.

Enligt Kjell Björkqvist kommer Gårdaborna ha råd att bo kvar, även efter den planerade upprustningen.

– Ja, de kommer kunna bo kvar. I de lägenheter vi ska rusta upp ska vi göra det som behövs men inte mer. Då kommer hyrorna bli på en bra nivå, säger han.

Enligt fastighetskontoret kommer att fortsätta prata med de boende i området under processen.

– Det här förslaget som vi lägger är nu är nyckeln för att komma igång med det arbete som Gårdaföreningen kan göra, säger Ulf Kamne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista