Tornfalksbo. Ur polisens förundersökning om äggplundring. Foto: Polisen

Västsvensk äggplundrare dömd

Det blev fällande domar i det omfattande målet där tre män, däribland en från Västsverige, misstänks för att ha samlat tusentals ägg från sällsynta fåglar under tio års tid.

En av männen, hemmahörande i Norrland döms för grovt artskyddsbrott och jaktbrott till ett års fängelse av Ångermanlands tingsrätt. De två andra männen som också döms för jakthäleri men som inte bedöms ha varit lika aktiva som huvudmannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

När polisen började nysta upp den unika härvan hittades 6000 vilda fågelägg hos männen från som också kommer från Västsverige och Mellansverige. Ägg från bland annat bofinkar, tranor, berguvar, ljungpipare, ripa och blåhake. Enligt domen har männen som hela tiden nekat till brott systematiskt plundrat vilda fågelbon i hela Sverige, bland annat från sällsynta arter i fjällvärlden, exempelvis i det känsliga Stekenjokkområdet i trakterna mellan Jämtland och Västerbotten.

Rättsväsende och naturskyddsorganisationer var ovetande om att äggplundring förekom i så stor omfattning. Över 50 personer har förekommit i den omfattande förundersökningen av målet och männen ska tex haft kontakt med misstänkta äggsamlare i Skottland där en man som haft internationella förbindelser till USA och Australien dömts efter att han bytt och köpt fågelägg över nätet. Det finns kopplingar till en man i Finland som hade 10 000 ägg och 300 döda fåglar hemma hos sig och som ställs inför rätta i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista