Den tyska fregatten Lübeck stävar in mot Frihamnen i Göteborg. I bakgrunden syns den betydligt mindre jagaren Småland. Foto: Kalle Wannerskog / SR

Flott besök i Göteborg - tysk fregatt stävade in

2:10 min

Den tyska fregatten Lubeck stävade under förmiddagen in mot Frihamnen i Göteborg. Fartyget är på ett så kallat örlogsbesök.

– De ska vila besättningen och komplettera förråd. Då brukar de göra det i en hamn som till exempel ligger nära övningsområdet, säger kapten Stefan Norlin som är hamnläggare på marinbasstaben i Karlskrona.

Är det vanligt att utländska fartyg kommer förbi Göteborg i sådana här ärenden?

– Göteborg är flitigt besökt, men också Stockholm, Malmö och Karlskrona. Ju större fartygen är desto större hamnar kräver de givetvis.

Eftersom ett av fokusen med besöket i Göteborg är att vila besättningen kommer de 185 sjömännen att få ta helg i staden.

Lübeck ligger nu i Frihamnen och bevakas av vakter ur besättningen. Men enligt Stefan Norlin är det inte omöjligt att få titta på fartyget på lite avstånd.

– Jag vet inte hur pass tillmötesgående de är att släppa in folk närmare på kajen, men det är ju aldrig fel att prata med dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista