Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Ny åsiktsrunda om betalstationerna i Backa

1:54 min

Idag presenterades vad de sjutton olika förslagen skulle kosta för att mildra effekterna av trängselskatten för Backaborna.

Som mest skulle det kosta bortåt 45 miljoner kronor årligen om de sju stationerna i Backa tas bort. I jämförelse bedöms trängselskatterna som helhet dra in 800 miljoner kronor i år.

– De allra flesta minskar intäkterna till det Västsvenska paketet, och det hänger i samband med att ska vi mildra effekterna av trängselskatten för Backabor, så betyder det att Backaborna borde betala mindre i trängselskatt, säger Per Bergström Jonsson som är trafikplanerare i Göteborgs kommun.

– Det är väldigt svårt att hitta alternativ som skulle innebära fördelar för Backaborna, mer pengar, utan att vi har flyttat problemet någon annan stans.

Det var en del folk i Selma Center som kom och tittade på förslagen nu med en prislapp på var och en. Så här sa några backabor om förslagen:

– Här i Backa då så är det lite irriterande för oss som bor här. Men någon form av trängselskatt bör vi ju ha, fast den behöver ju vara mer solidarisk så att alla betalar, även de som bor på andra sidan älven, säger Reino Kedegård.

Så det är helt ok att plocka bort 20-40 miljoner?

– Ja det tycker jag. Det kan de ta med statliga medel och pumpa in i stället, säger Reino Kedegård.

En annan som passade på att tycka till är Gunnel Ambjörnsson:

– Stationerna ska bort helt och hållet. Några alternativ kan väl vara acceptabla men jag har inte gått igenom alla än, så jag vet inte riktigt, säger Gunnel Ambjörnsson.

– För min del så inkomster av trängselskatten och vad det kostar att flytta stationer det har jag inte brytt mig om, jag tänker på mig själv och backaborna, säger Magnus Ruokolahti.

– Det finns bara ett förslag, ta bort stationerna överhuvudtaget i Backa och på Hisingen, tycker Eva Bernhardsson.

Är det meningslöst som de gör att hålla på och räkna...?

– Ja, ja det kostar massvis med pengar i onödan tror jag.

Nästa vecka får politikerna i styrgruppen för hela paketet förslagen i sin hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista