Båtbyggaren Magnus Larsson har startat eget med första båten. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Uppsagd båtbyggare visar upp egenbyggd båt på båtmässan

1:25 min

Idag körde den 55:e båtmässan i gång i Göteborg, med fler båtar än förra året och 24 världspremiärer.

– Jag ser fram emot att mässan ska vara bra och kul att titta på, säger Marita Abrahamsson från Borås som är en av de allra första besökarna.

Tänker du köpa båt?

– Nej, vi köpte en förra året så det räcker. Eftersom vi inte använt den så mycket så håller den säkert i år med, tror Marita Abrahamsson.         

Det är helt övervägande motorbåtar som visas upp och mässgeneralen Bengt Wallin är nöjd med alla världspremiärer och jämför årets mässa med förra årets:

– Vi har i år något färre utställare än förra året - 271 företag. Men vi har 50-60 fler båtar än förra året. 384 båtar fanns det inne i förrgår natt när vi gick runt och räknade dem, säger Bengt Wallin.

Ingen båttillverkare finns från den sargade båtindustrin från Orust, de har ju sin egen mässa, Öppna varv.

Efter att Nordwest på Orust gick i konkurs blev Magnus Larsson arbetslös efter 14 år. I dag visade han upp sin första egna konstruerade motorbåt som ensamföretagare:

– Tack vare konkursen vågade jag ta steget och starta eget, konstaterar Magnus Larsson. Annars hade jag nog inte vågat att gå från tryggheten in i denna otrygga bransch. Men nu finns möjligheten och jag hoppas verkligen att det vänder nu.

Hur mycket har du slitit med den här båten?

– Det är väl dygnet runt i tre månader för att hinna klart till mässan - så dagarna har verkligen gått.

Från uppsagd båtbyggare genom konkurs till egen firma, alltså.

– Ja, förhoppningsvisa artar det sig och växer sig större. Vi får se vad som händer, säger Magnus Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista