Alla ska kunna ha tillgång till kust och hav. Arkivfoto: TT.

Förstärkt strandskydd på gång

Strandskyddet ska stärkas efter havet och i skärgårdarna men däremot så lättas det en aning på strandskyddet i inlandet kring en del sjöar.

Detta är huvuddragen i den remiss till nytt strandskydd som Länstyrelsen i Västra götaland nu skickar ut till 15 kommuner i Västra götaland.

I Göteborg föreslås strandskyddet öka med 1 000 hektar vilket motsvarar ungefär 1 300 fotbollsplaner.

Det handlar främst om Göteborgs södra skärgård, kustområdena på västra och nordvästra Hisingen samt stränderna runt Nordre älv. 

Tanum söder om Strömstad föreslås däremot få ett minskat strandskydd på 1 000 hektar.

Även inlandskommunen Härryda skulle kunna få ett till ytan mindre strandskydd än i dag, här handlar det om 160 hektar.

Idag kan strandskyddet till havs och i insjöar vara på 100, 200 eller 300 meter räknat från strandlinjen och upp på land och ut i vattnet. Utökat strandskydd kallas det om det överstiger 100 meter.

Att bygga och exploatera på strandskyddat område, det ska vara svårt. 

Strandskyddet ska inte bara skydda den marina miljön och naturen utan också säkerställa allmänhetens möjlighet till fria bad och rekreation.

Sedan 1950 talet har cirka hälften av dåtidens orörda svenska kust och strandområden exploaterats och bebyggts i någon form.

Senare tiders strandskyddslagar och förordningar har varit ett sätt att försöka skydda och rädda så mycket orörd kust och strandnatur som möjligt.

Idag ligger strandskyddet på kommunerna, men med Länstyrelsen som övervakande instans.

Länstyrelsen ska bland annat se till att strandskyddet efterlevs enligt lagrum i miljöbalken.

De femton kommunerna i Västra Götalands län som fått remissen om nytt strandskydd har nu tiden fram till nyåret på sig för att svara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista