Polisen Patrik Nordgren tvingades vittna trots att han var hemma med sjuka barn. Foto: Adam Ihse/TT.

Tvingades vittna med sina små barn i rättssalen

2:08 min

En polis hotades med vite om han inte vittnade i Göteborgs tingsrätt, trots att han var hemma och vabbade. Nu JO-anmäls händelsen.

Polisen Patrik Nordgren vittnade under hot om vite – med sina barn närvarande i rättssalen.

– Jag blir hörd, jag får läsa ed, och jag blev även filmad så som är sed i rättssalen. Och då sitter jag med min 1,5 åring i knät och min treåring sitter jämte mig och de är inspelade och är med i förhöret.

– De har inget med det här att göra utan blir utsatta bara för att jag är polis. Det tycker jag är skrämmande för barnens skull, säger Patrik Nordgren.

Patrik Nordgren ville inte ta med sina barn till en miljö där personer som han dagligen ingriper mot vistas.

Men när han ringde till Göteborgs tingsrätt på morgonen fick han höra att det inte var en godtagbar ursäkt att barnen var sjuka. Han hotades med vite på 2 000 kr om han inte kom in för att vittna.

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Samma regler gäller för poliser som övriga medborgare alla har skyldighet att vittna i domstol om någon av parterna i en domstol anser att det behövs.

Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz utesluter inte att det i praktiken ändå ställs lite högre krav på poliser.

– I det här fallet så måste man väl ha förståelsen för föräldern och människan. Och jag tycker det är fullständigt orimligt och oförsvarbart. Det är inte ok. Säger Lena Nitz.

I lagen står det att det som är giltiga skäl till att inte komma till rättegången och vittna är trafikproblem, sjukdom eller annan omständighet som vittnet inte kunde förutse eller något som rätten anser är giltig ursäkt.

Mats Sjösten, är lagman vid Varbergs tingsrätt och han säger till TT att sjuka barn helt klart är ett giltigt skäl att utebli utan sanktioner.

Göteborgs tingsrätt har enligt TT erkänt att de gjorde fel, men Patrik Nordgren vet att han inte är ensam om att ha råkat ut för det här och för att fler inte ska behöva råka utför samma sak så har han anmält händelsen till justitieombudsmannen (JO).

– Jag har även förmedlat till myndigheten att jag vill göra en polisanmälan av detta så får det utredas vad det är för typ av brott som har begåtts. Om det är ett brott som hör under allmänt åtal eller om det är ett tjänstefel från domarens sida, säger Patrik Nordgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista