Illustration: Rebekka Mornio / TT

Skärpt straff för nätpedofil - vill gå till Högsta domstolen

Åklagaren: Svåra konsekvenser för ungdomarna
1:42 min

Hovrätten skärper straffet mot den man från Göteborgsområdet som dömts för att ha utnyttjat flickor för sexuell posering framför webbkamera. Straffet höjs från två års fängelse till tre år och sex månader.

Enligt hovrätten väger de nu in att mannen varit förslagen och kontaktat ett stort antal unga flickor. Han ska ha med hjälp av ett nätalias ha kontaktat ett 20-tal flickor och försökt få dem att posera nakna framför webbkameran.

En 13-årig flicka mannen kontaktat i Kumla tog senare sitt liv och hovrätten skriver att enbart det agerandet motsvarar ett och ett halvt års fängelsestraff.

Där tingsrätten dömde mannen för sexuellt ofredande vill hovrätten istället straffa honom för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Åklagare Pia Åsberg är nöjd med dagens dom.

– Det är viktigt att man ser vilka allvarliga konsekvenser det här får för de unga personer som utsätts för det. Just på grund av sin ungdom har de svårt att hantera och bedöma detta, säger hon.

Mannen själv hävdar fortfarande sin oskuld och ska nu försöka få Högsta Domstolen att pröva fallet.

Men helt besviken kan han inte vara med dagens dom, för han frias fortfarande helt på en punkt. Det handlar om den sexuella relation som han inledde med en av dom flickor han fick kontakt med på nätet.

Hon vittnade under rättegången om att det var före hon fyllde 15, och i så fall ska mannen dömas för våldtäkt mot barn. Men trots att hovrätten skriver i sin dom att hon gör ett trovärdigt intryck frias mannen eftersom det saknas tillräcklig stödbevisning.

– Det räcker inte med en uppgift mot en uppgift, något mer behövs, säger Pia Åsberg.

Mannens advokat Ingvar Backman säger att både han och hans klient är besvikna, och tänker alltså försöka gå vidare med målet.

Vad skulle kunna föranleda Högsta domstolen att ta upp fallet?

– Gränsdragningen i hur man ska bedöma den här typen av gärning, eftersom tingsrätten och hovrätten gjort olika bedömningar, säger Ingvar Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".