Projekt ska hindra att anhöriga barn glöms

1:19 min

Varje år förlorar 600 barn en förälder plötsligt. Risken är stor att de mår dåligt senare i livet om de inte får akut hjälp snart. I Västra Götalandsregionen ska detta stävjas med bland annat utbildning.

Barn- och ungdomspsykolog Jan Dalgren arbetar i Västra götalandsregionens projekt Barn som anhöriga, där de rutiner som idag saknas tas fram.

– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi har utarbetat formulär kopplade till journalen så att man inte missar några barn, vi har gjort en vägledning och en webbutbildning som är tänkt att erbjudas all sjukvårdande verksamhet, säger han.

Varje år förlorar mer än 600 barn plötsligt en förälder och en ny kartläggning från socialstyrelsen visar att det saknas rutiner att ta hand om barnen i det akuta skedet när ett dödsfall inträffar, berättade P4 Göteborg tidigare idag. Och hur mår barnen om de inte får hjälp i tid?

– Det är olika men får de inte stöd är risken att de tystnar och fortsätter som om inget har hänt. Sorgreaktioner syns inte på samma sätt på barn som på vuxna. Det kan flera år innan barn börjar reagera, säger Jan Dalgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista