Foto: Jessica Gow/TT

Stadig ökning av skyddade personuppgifter

1:52 min

Antalet personer som lever med någon form av skyddade personuppgifter ökar stadigt. I Göteborg levde förra året 1500 personer med skyddade uppgifter.

– Jag umgås inte med någon från mitt förflutna, jag har fått säga upp kontakten med alla. Så jag har bara några få vänner och det är nya kontakter, och sen är det min familj. Det känns tråkigt, det gör det, att inte kunna hälsa på min familj och sånt för att de lever i riskzonen, säger Anna, som egentligen heter något annat.

Anna är långt ifrån ensam om att leva med skyddade uppgifter. Sedan Skatteverket började föra statistik 1993 har antalet personer med någon form av identitetsskydd ökat stadigt, till att de senaste åren ligga runt 12 000 i hela landet.

Ökningen kan ha flera anledningar, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– En sak kan vara att det är mera känt att man kan söka för att få den här typen av skydd för sina personuppgifter. En annan anledning är att det har blivit både hårdare och tuffare ute i samhället, säger Ingegerd Widell.

Förutom ökningen har man på Skatteverket märkt av en förändring i vilka som ansöker om att få skyddade uppgifter.
– Vi märker att det finns fler och fler personer som har det riktigt besvärligt på jobbet också. Det är inte bara att det är någon före detta flickvän eller pojkvän som inte kan uppföra sig som folk. Utan också att man i sin myndighetsutövning stöter på folk som inte kan hantera beslut på ett bra sätt.

Det är bland annat yrkesgrupper som åklagare, journalister, rättsvården och polis, som börjat dyka upp allt oftare i statistiken. Och det är inte helt oproblematiskt att leva med skyddade uppgifter. Eftersom ingen har tillgång till personuppgifterna blir ärenden hos till exempel myndigheter ofta besvärliga.

Men för Anna var det en lättnad att få skyddade uppgifter.
– Det kändes jätteskönt. Det betyder ju att jag kan känna mig säker hemma, att jag inte behöver oroa mig. Men helt säker kan jag ju inte känna mig. För man vet ju aldrig, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista