Foto: Jessica Gow/TT

Sahlgrenska höjer lägstalönerna för sjuksköterskor

2:55 min

Sahlgrenska sjukhuset höjer lönerna för sina sjuksköterskor vilket innebär att lägstalönen höjs från 21 800 till 23 000 kronor.

Sedan innan har nyanställda sjuksköterskor lovats 22500 kronor i månaden plus ytterligare 500 kronor efter fyra månaders anställning.

Men nu får även redan tidigare anställda sjuksköterskor på SU ett lönepåslag så de kommer upp till 23 000.

– Vi vet att sjuksköterskorna är en väldigt viktig grupp för oss och vi vill göra en satsning på dem eftersom vi behöver deras kompetens. Då tycker vi att det är vettigt att höja deras ingångslöner.

Vad hoppas ni på att detta ska leda till?

– Att det ska bli lättare att rekrytera, och det har vi redan märkt i våra introduktionsprogram där vi har 70-75 sökande till platserna.

I Sjuksköterskeupproret krävde sköterskorna 24 000, nu pratar man om 25 000. Fortfarande har ni en bit kvar - kommer ni att kunna öka på lönerna mer?

– Just nu kan vi inte göra det, Sahlgrenska har budgetramar vi måste hålla oss inom. Vi tycker att vi ger ett ganska bra ingångsläge för sjuksköterskorna.

Många upplever stress på arbetet, kommer ni också att höja bemanningen?

– Vi jobbar konsekvent med att förbättra arbetssituationen Det är en kombination mellan att höja antalet vårdplatser och att jobba smartare och bättre, säger han.

– Just nu tittar vi på 70-75 nya sjuksköterskor, vilket är en bra ökning. Sedan får vi titta mer i framtiden, men just nu har vi bedömt att det räcker, säger Joakim Kenndal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista