Koppartråd är ett vanligt mål för metalltjuvar. Foto: Polisen.

Åtta gripna för metallstölder

2:48 min

Polisen har gripit åtta personer och beslagtagit över fyra ton stulen metall, mest koppar, efter en större insats.

Polisen i Västra Götaland har under den senaste veckan gjort flera tillslag mot hanteringen av stulen metall. Enligt polisen har de identifierat flera nätverk som sysslar med att stjäla och sälja bland annat koppar i vår region.

– Vi har spanat under de senaste veckorna och försökt identifiera ledande individer och skrothandlare som hanterar mycket stöldgods. Det har lett fram till tillslag på torsdagen, fredagen och måndagen, säger Tobias Stenström, kommissarie på operativa staben i Västra Götaland.

Polisen har i tillslagen fått tag i mer än fyra ton metall, främst koppar, och flera verktyg som de tror använts i hanteringen. Åtta personer är gripna, varav sex är anhållna för bland annat häleri, trafikbrott och bokföringsbrott.

– Det finns flera olika aktörer. Dels livsstilskriminella, missbrukare och utländska medborgare som begår de mindre stölderna. Den andra kategorin är större och mer organiserade stölder från företag, säger Tobias Stenström.

Efter att den stulna kopparn sålts hamnar största delen i Kina.

– Kina förbrukar mest koppar i världen och de har en skenande kurva. Det är ett inbjudande brottsområde, du kan klippa det, smälta ner det och då är det svårt att bevisa var det kom ifrån, säger Tobias Stenström.

Han tror att kampen mot metallstölderna kan kan vara betydelsefullt också för tågtrafiken.

– Vi har väl alla upplevt att tåg varit försenade för att det varit kopparstölder på vägen. Förhoppningsvis kan vi få lite mer bukt med det, säger Tobias Stenström.

Polisen i Västra Götaland har genomfört operationen, som går under namnet Bosol, i samarbete med bland andra Ekobrottsmyndigheten och Europol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista