Foto: Mats Andersson / TT

Antikroppar nytt hopp för alzheimersjuka

0:24 min

Behandling med antikroppar väcker nytt hopp för Alzheimersjuka. Forskare vet inte riktigt hur Alzheimer sjukdom uppstår men tror att demenssjukdomen orsakas av att ett protein fälls ut i hjärnan i form av ett plack som skadar nervceller och får dem att förtvina.

Tillsammans med amerikanska och brittiska forskare har professor Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin studerat effekten av två olika typer av antikroppar.

Starkt förenklat kan man säga att den ena antikroppen angriper det skadliga proteinet medan den andra binder proteinet i hjärnvävnaden innan den fälls ut.

– Dels ser man att bildningen av placken minskar, samtidigt som nervcellsskadan minskar till viss del. Det man måste göra i senare studier är att titta på hur detta påverkar symptomen. Man borde också börja tidigare - på patienter som har lättare minnesstörningar, säger Kaj Blennow.

Studien på tusentals patienter har pågått i flera år och visar att man måste börja behandla människor innan de insjuknar i Alzheimer men sjukdomen är svår att diagnosticera, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Man använder endast klinisk undersökning och minnestester för att diagnosticera Alzheimers sjukdom.

I Sverige lider omkring 120 000 människor av sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista