1 av 3
Socialtjänsten i Vara. Foto: Maria Hansson
2 av 3
Dokument. Foto: P4 Sjuhärad
3 av 3
Elisabeth Andersson, IFO-chef i Vara kommun. Vid tiden för omhändertagandena var hon sektionschef för behandlingsgruppen i familjesektionen. Foto: Maria Hansson

Omhändertagna barns romska identitet skulle tvättas bort

1:51 min

De rikskända fosterbarnen i Mark kan ha hanterats sämre på grund av att de hade romskt ursprung. P4 Sjuhärad har granskat hanteringen av barnens familj.

Familjehemsbarnen i Mark blev rikskända genom socialskandalen i Mark för några år sedan.
Utredningen om barnens biologiska mamma visar på flera omständigheter som pekar på att familjen hanterades negativt på grund av sitt romska ursprung.
Bland annat uppmanades familjehem att ge barnen svenska namn.

– Det är jättehemskt att de byter namn på ett barn när han är döpt till ett annat namn, säger barnens biologiska mamma.

Hur känns det?

– Det känns jättejobbigt, man blir ju nedvärderad helt enkelt.

Fem av mammans sju barn har tvångsomhändertagits av socialen i Vara. Tre av barnen, som var väldigt unga när de omhändertogs, har kallats vid andra namn i familjehemmen och slutade att lyssna till de namn de fått vid födseln.

I en hotbildsanalys som Vara kommun gjorde står det att romska barn ofta får namn efter en fadder och i kommunens hotbildsanalys finns en teori om att ett av barnen har namngetts efter en tungt kriminell man i Göteborg. 
Kommunen konstaterar också, med förvåning, att ett av barnen inte har fått något typiskt romskt namn, utan ett balkanskt.

– Vi har blivit behandlade som skit, vi zigenare. Det känns tungt i hjärtat, man mår ju inte bra av det.

"Det är som en sekt"
I hotbildsanalysen som skrevs i Vara kommun står också följande:

”Kulturen är en negativ kultur. Vidmakthåller traditioner som ej är positiv för klanens överlevnad. De hotar inom gruppen och de hotar utåt.”

”Det är som en sekt, man blir hjärntvättad.”

Formuleringarna i dokumentet har kritiserats av Diskriminerings-ombudsmannen, DO. De skriver att det framstår som att kommunen har låtit fördomar och okunskap styra innehållet. Kommunen lämnade också ut dokumentet till åtminstone ett familjehem för att de "skulle kunna vidta åtgärder för att skydda sig och barnen."

– Om du går in i något med informationen om att så här farligt är det, så är det klart att det får effekter, säger Mia Magné som är ordförande i sociala utskottet i Marks kommun. De tog över ärendet från Vara 2009.

– Och det får man väl säga att det är ju otroligt olyckligt, som en faktor som har påverkat det här, fortsätter hon.

"Kan inte ta oss den rättigheten"
Elisabeth Andersson, IFO-chef i Vara var vid tillfället för omhändertagandena sektionschef för familjesektionen. Hon säger att hon inte kände till namnbytena på barnen, men konstaterar att kommunen har gjort fel.

– Vi kan inte ta på oss det, inte ta oss den rättigheten. För det är inte vår roll. Jag kan inte ha någon annan kommentar kring det, för den rättigheten kan vi inte ta oss.

Om namnbyte sker av skyddsskäl och mot vårdnadshavarnas vilja ska det gå genom domstol, vilket detta aldrig gjorde. På papperet ändrades namnen heller aldrig – men de kallades vid andra namn i familjehemmen och slutade lyssna till sina riktiga namn.

I hotbildsanalysen som gjordes av Vara beskrivs romer som en grupp som hotar och manipulerar. Det står också att barnen kan behöva förhålla sig till kulturen på samma vis som adopterade barn, genom berättelser med mera.

– Det här är anteckningar nedskrivna av en enskild person, återigen det är felaktigt, vi står inte bakom det. Jag kan inte kommentera det mer. Tyvärr är det skrivet på det här sättet, det är utlämnat, det är skrivet med Vara kommuns brevhuvud. Jag vill inte kommentera detaljerna, för det här är alltså ingenting som ska vara eller är något som är symptomatiskt för hur vi arbetar. Absolut inte, säger Elisabeth Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista