Dubliners förlorar alkoholtillståndet

Dubliners två krogar i Göteborg får från och med idag inte längre sälja alkohol. Serveringstillståndet är indraget efter att ägaren fällts för grovt rattfylleri.

Bakgrunden är att den 52-årige ägaren till krogarna dömdes för grov rattfylla i februari förra året, han dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Mannen var ensam ägare och tidigare även ensam företrädare för bolagen.

Även om den domen var en engångsföreteelse, så saknar det betydelse när det handlar om grovt rattfylleri, anser Göteborgs kommuns sociala resursnämnd: tillståndet att servera alkohol drogs in.

Mannen överklagade via sin två krogar beslutet till Förvaltningsrätten och idag kom alltså domen.

Alkohollagen är tydlig och den grova rattfyllan gör mannen helt enkelt olämplig att ha serveringstillstånd, resonerar rätten.

Försvaret vädjade i rätten om mannens livsverk och ansvaret för de 60 anställda, men förvaltningsrätten anser det ändå som ett rimligt beslut. Inte heller påståendet att 52-åringen dubbel-bestraffas går hem, att bli av med ett serveringstillståndet är bara en "administrativ åtgärd med sociala motiv", enligt rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".