Volvo lastbilar Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

4 400 jobb bort från Volvo - oklart hur Göteborg drabbas

3:31 min

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster globalt, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Enligt företaget kommer neddragningen främst att drabba tjänstemän och konsulter.

Neddragningen motsvarar cirka 4 procent av den samlade personalstyrkan i världen. Neddragningen inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 personer.

Enligt vd och koncernchef, Olof Persson, berörs en hel del konsulter.

– Sedan kommer jag att jobba väldigt mycket med frivilligpaket och så kommer vi, om det krävs, även komma till varsel. Men det är något vi ska försöka undvika, säger Olof Persson.

Företaget vill inte säga hur många av de 30 000 anställda i Sverige som kommer att beröras i Sverige. Enligt företaget kommer nedskärningarna att ske över en fyraårsperiod, mellan 2012 och 2015.

Den övervägande delen av neddragningarna ska ske i år och berör personal runt om i världen, framför allt inom Group Trucks Operations, Group Trucks Technology, Group Trucks Sales and Marketing EMEA, IS/IT, Finans och Human Resources.

– Det här är en konsekvens av den omvandling som koncernen genomgår. Med en ny organisation och nya arbetssätt på plats kan vi också använda våra resurser på ett mer kostnadseffektivt sätt, skriver Olof Persson i årsrapporten.

– Volvo Lastvagnar har gått igenom en tung utvecklingsfas där ett nytt lastbilsprogram tagits fram på senare år. Dessa är nu klara och har tagits emot väl på marknaden. Nu är det dags att kapitalisera dessa nya produkter, säger Peteris Lauberts, ordförande för Akademikerna på Volvo Lastvagnar i Göteborg, till TT.
– Vi är färdiga med den utvecklingen och vi kommer inte att behöva lika många personer längre.

Volvo redovisade en vinst på 237 miljoner kronor före skatt för fjärde kvartalet 2013. Vinsten för motsvarande period 2012 var 706 miljoner kronor.

– Man kan ändå se en del ljuspunkter. Om vi tittar på lastbilsverksamheten så har den höga nivåer i form av försäljning. Vi tar marknadsandelar och givet marknadssituationen så har vi ändå en bra orderingång. Dessutom en vinstmarginal som vi får gå tillbaka till 2011 för att se. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra innan vi når de lönsamhetsnivåer som vi ska vara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista