Mats Henning och unionen organiserar de flesta av tjänstemännen på Volvos avdelning för utveckling av lastbilar.

"Vi ser effekterna av att en utvecklingsperiod är slut"

1:43 min

De neddragningar som AB Volvo annonserat idag kommer av att en intensiv utvecklingsperiod är slut. Det poängterar Mats Henning på Unionens avdelning för den teknisk utvecklingen på Volvo Trucks.

– Det är klart att det skapar en oro bland de anställda och konsulterna. Volvo hade inte släppt den totala siffran tidigare, även om vi som fackliga företrädare har känt till den lite tidigare, säger Mats Henning.

På AB Volvo har man nyss blivit färdig med att utveckla en ny lastbilsserie, och både från ledningens och fackets håll pratar man om hur folk nu får sluta efter att den intensiva perioden tagit slut.

– Vi har utvecklat nya produkter, bland annat nya renare motorer som i stort sett är färdiga inom alla områden. När vi sitter i slutet på stora projekt brukar företaget anställa folk för att få ut produkterna i tid. Och när det väl är färdigt blir det sådana effekter som vi ser nu, säger Mats Henning.

Vad tänker du själv om det hela?

– Det är alltid en svår situation när man drar ner på personal, men samtidigt är det en fråga om att bli starkare i framtiden. Det är en knepig facklig situation. Vi måste överleva på något sätt också, säger Mats Henning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista