Efter att utvecklingen av en ny lastbilsserie är avslutad, är det naturligt att all personal inte behövs längre, enligt Mikael Wickelgren.

Forskaren: "Dags för Volvo att börja skörda"

2:47 min

När Volvos nya lastbilsserie väl utvecklats så kom beskedet om personalnedskärningar hos lastbilstillverkaren Volvo, vilket var väntat. Det säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

Mikael Wickelgren blev inte överraskad när han i morse nåddes av beskedet att lastbilstillverkaren Volvo vill minska personalstyrkan med 4 400 personer. Det var väntat efter att koncernen satsat på att etablera nya produkter, tycker Wickelgren.

– Det har varit en period av intensivt utvecklingsarbete för Volvo med bland annat nya lastbilar. Då har man arbetat hårt med att lansera dem, vilket har krävt mycket personal. Nu är lanseringarna klara och då är det dags att börja skörda.

som menar att Volvokoncernen nu har gått in i en ny fas efter att de under de senaste åren arbetat med produktutveckling.

– Om det förut var fokus på utveckling så ligger nu fokus på kostnader vilket gör att de vill göra sig av med personal, säger han.

Eftersom de nuvarande neddragningarna ska drabba tjänstemän och konsulter på utvecklingssidan poängterar Mikael Wickelgren att det är främst Göteborg som drabbas i Sverige. Vad gäller själva produktionen i fabriken är faran inte uppenbar - just nu.

Volvos planer på att minska personalstyrkan runt omkring i världen är en del av den industriella logiken, säger han. .

– Det handlar ständigt om att effektivisera, inte minst inom fordonsbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista